söndag 20 mars 2011

Emilia Wessel har tagit en silverplats i Språkolympiaden i tyska 2011!

Veckans händelse är att vår kära Emilia Wessel har kommit på en andraplats i Språkolympiaden i tyska 2011! En riktigt bra prestation! Här är en intervju med henne direkt efter att hon har tagit silverplatsen:

Hejsan Emilia, Grattis till andraplatsen! Hur är läget?
Danke! Heute habe ich Deutsch gesprochen!

Vad innebär språkolympianden i tyska och hur har du kommit med i tävlingen?Det är en tävling i tyska språket, där jag har tävlat i Östra regionen (Kronobergs län, Jönköpings län, Kalmar län, Gotlands län, Östergötlands län). Från början deltog sju elever ifrån Teleborg Centrum i den första tävlingen på internet. Ca 60 skolor deltog i Östra regionen. TC gick vidare på medelvärdet av resultaten och nu i finalen var det bara 4 skolor kvar. Jag och en annan tjej från TC valdes ut och skickades till Ljungby för semifinal, denna härliga fredagskväll :).

Berätta lite om semifinalen, hur gick det?
Semifinalen gick mellan oss (Teleborg Centrum) och Landsbro skola, plus två andra skolor. Vi fick stå på en scen och skriva ner våra svar på papper, som vi visade för juryn som satt nedanför scenen. Aulan var full av folk och stämningen var hög! Det blev 17 av 20 i poäng till både oss och Landsbro (som ställde upp med två duktiga killar). Vi och Landsbro gick då vidare till regionsfinal!

Sedan var det dags för final, berätta om hur ni tog silverplatsen.
Det var en hård och tuff final där jag och den andra tjejen inledde bra och tog ledningen med ett poäng, tills vi fastnade på några frågor (som ni ska få klura på lite längre ner sedan!). Efter halva finalens gång stod det lika mellan oss och killarna från Landsbro. En klurig fråga kom och både vi och killarna svarade fel. Därefter svarade vi fel igen och publiken som bestod av 90% Landsbroare tjoade och jublade. Vi skärpte till oss och svarade rätt på alla frågor som kom efter det. Dock gjorde killarna detsamma.....

Alltså blev resultatet i finalen:
Landsbro 17 poäng och Teleborg Centrum 16 poäng, av 19 frågor! En glödhet final med svett och spänning!

Vad fick ni för priser?
Vi vann en silverpokal tillsammans och en frisbee, påse med god kola, diplom och ett nyckelband var. Plus ett härligt minne! :) Det var en underbar och rolig dag!

Tack för intervjun och grattis igen Emilia!
Tack! :)


Här är frågorna TC-tjejerna föll på. Klarar du dom?
1. Från vilket land kommer företaget Siemens?
A. Schweiz
B. Tyskland
C. Österrike

2. Hur säger man ''era'' på tyska? T.ex. Det är era böcker!

3. Vilka två ord ska sättas in i följande mening?
Die Lehrern _________ die Studenten ____. (Lärarna utbildar eleverna.)

Facit kommer i kommentarfältet om ett par dagar, lycka till! :D


 Visste ni att Wessel är ett tyskt efternamn? 

GRATTIS!

1 kommentar:

  1. Das sieht ja wunderbar aus! :)
    Stor kram från Anna som var med och hejade.

    SvaraRadera